Besök en flamenco-festival i Spanien


När du hör ordet flamenco förs dina tankar sannolikt till dans och det är delvis rätt. Men flamenco är mycket mer än så. Det är en färgsprakande konstform som innefattar allt från dans och musik till sång. Konstformen har ett starkt fäste i Spanien och varje år arrangeras flertalet festivaler och mässor runt om i landet för att fira fenomenet. Musiken och sången är rytmisk och innehåller mycket känsla och passion. Handklapp, gitarrer och slagverksinstrumentet cajón är vanligt förekommande inslag. Dansarens uppgift är att genom vackra rörelser gestalta och förstärka känslorna som musiken vill förmedla. Det är vanligt att dansaren har spikar under skorna vid häl och tår och med dessa stampar i golvet för att addera ytterligare lager till dramatiken. Flamenco är något som verkligen berör.

Du har säkert sett flamenco på tv någon gång men att se det på plats i konstformens pulserande hjärta är en helt annan upplevelse. För dig som vill besöka en festival eller mässa finns det många olika event runt om i Spanien varje år. Dansen i sig kan utföras solo eller i par och inte sällan har dansarna, särskilt kvinnorna, vackra utstyrslar på sig. När du besöker en flamenco-festival kan du spatsera på de spanska gatorna bland vackra och färgsprakande klänningar med stora kjolar, samtidigt som det dramatiska gitarrspelandet i bakgrunden sätter dig i rätt sinnesstämning. I den här artikeln kommer vi berätta mer om en av de mest populära mässorna som äger rum i Spanien och som du kan besöka under din nästa resa söder ut i Europa.

Feria De Abril – Sevilla

En av de mest kända mässorna i Spanien är Feria De Abril, eller Seville April Fair som den ibland kallas för på engelska. Som namnet avslöjar äger denna rum under april månad när vårblommorna blommar som mest i den andalusiska huvudstaden, även om den ibland blöder över eller till och med börjar i maj. Mässan har nämligen inget fast datum. De första dansanta stampen brukar ske vid midnatt till måndagen, två veckor efter den heliga veckan i Spanien – semana santa. Sedan fortsätter mässan i en vecka fram tills att den avslutas med vackra fyrverkerier över floden Guadalquivir vid midnatt på söndagen. Datumen för mässan kommer dock inte som en överraskning, så det är fullt möjligt att i god tid planera in ett besök till Sevilla och Feria de Abril.

Historien bakom Feria de Abril

Flamencons upprinnelse är okänd och även om det idag betraktas som en spansk konstform har musiken influenser från bland annat länder som Indien, Grekland och Marocko. Desto mer vet vi dock om Feria de Abril. Det är faktiskt så att mässan har sitt ursprung från en nötkreatursmässa från år 1847. Åren därpå slogs tält upp där människor kunde socialisera och med tiden kom allt fler tält upp, i vilka även flamenco kunde anordnas. Under 20-talet hade mässan blivit så pass populär att den nu var stadens allra största. Eftersom den har växt mycket har den också bytt plats. Från början arrangerades mässan på Prado de Sebastian, idag äger den rum i Parque de María Luisa som är en stor, vacker park i staden. Här samlas alla festglada sevillabor i över 1 000 olika tält, eller “casetas” som de också kallas.

Hur du besöker Feria de Abril

Om du vill besöka Feria de Abril, vilket du självklart vill, kan du redan nu börja planera din resa. År 2019 arrangeras festivalen mellan 7-12 maj och år 2020 mellan 28 april till 3 maj. Information om festivalen och dess schema kan du finna genom att besöka Sevillas officiella hemsida för turism. För den som inte kan spanska finns hemsidan självklart översatt till engelska, dock inte svenska. När du har tagit reda på vilka datum som är aktuella behöver du egentligen bara boka din resa. Boende finns det gott om i staden men du ökar dina chanser att finna ett bra boende om du är ute i god tid. Feria de Abril är en av världens mest färgsprakande folkfester och ett event du verkligen inte vill missa.