Exit Music Festival


Exit är en populära och välkänd musikfestival som hålls varje år i Petrovaradinfästningen i Novi Sad i Vojvodina, Serbien. Festivalen organiserades för första gången av tre universitetsstudenter från Novi Sad och första gången festivalen hölls var år 2000. Tanken bakom festivalen var faktiskt att det skulle vara en protest mot Slobodan Milošević-regimen, Milošević som senare skulle komma att gripas och föras inför rätta i FN:s krigsförbrytartribunal för brott mot mänskliga rättigheter under kriget mellan Bosnien och Kosovo på 90-talet. Det är helt enkelt en festival med en intressant historia (vilket få andra festivaler har) och festivalen går även under namnet “The State of Exit” sedan år 2006.

Den första gången festivalen hölls var det på en gräsmatta mitt inne i staden Novi Sad. Då pågick den under hela 100 dagar och det visades massor med olika filmer, hölls konserter, spelades teater och det diskuterades flitigt mellan besökarna kring olika ämnen. Självklart festades det en hel del. Under åren som har passerat har festivalen vuxit betydligt och nu för tiden har den kapacitet för att ta emot upp till 200 000 besökare varje år. Sedan år 2003 varar dock festivalen endast under 4 dagar istället för 100. År 2007 fick festivalen pris av UK Festival Awards och utnämndes till Europas bästa festival.

Vilken musik spelas?

Musiken under Exit Music Festival är mycket blandad och det är inte endast en genre du kan uppleva här. Du kan se och höra allt från reggae till pop, hip hop och heavy metal. Serbien är dock väldigt varmt under den tid på året som festivalen hålls, alltså någon gång i början på juli varje år. Detta betyder att själva festandet kommer igång först på kvällen, då temperaturerna börjar sjunka lite och klimatet blir mer uthärdligt. Du bör klä dig i oömma kläder eftersom besökarna brukar bli ganska smutsiga, dammiga och leriga på denna festival. Du bör inte tänka på att se bra ut, här är bra kläder det viktigaste.

Viktigt att veta

I spåret av Exit Music Festival har i år även en annan festival, eller kanske mer karneval, fötts. Den heter Sea Dance-festivalen och anordnas i Montenegro. Dit åker många av Exit Music Festivals besökare när den festivalen är över. Sea Dance är förlagd till stranden och har ett lite annorlunda tema mot Exit men även denna festival är mycket trevlig och har många besökare. Ölen är billig på Exit-festivalen, vilket gör att många ungdomar drar sig dit och mot kvällarna drar det riktiga partyt igång. Exit är känd för sin härliga partyatmosfär nattetid och det är en mycket häftig upplevelse att besöka området under den tiden på dygnet.

Artisterna och banden

Under detta års festival, 2018, var följande band och artister bokade och uppträdde inför glada och uppsluppna besökare: Migos, David Guetta, Ofenbach, Elderbrook, Burak Yeter, Alice Merton, Ziggy Marley, Jax Jones, Adolescents, Slaves, Brujeria, Grave Digger, Madball, Nina Kraviz, Liv, Ben Klock, Asian Dub Foundation, Bane, Carl Craig, Red Axes, Cockney Rejects, DJ Tennis, Dog Eat Dog, Asphyx, Lion’s Law, Rødhåd, Klaus, Midland, Richie Hawtin, DJ Red, Slapshot, Skyforger, Dr. Living Dead, Idles, Lego, Erika, Knuckledust, Helena Hauff, Julia Govor, Evil Invaders, DJ Jock, Tin Man, Amelie Lens, Exploding Head Syndrome, Philipp Gorbachev, Bombers, Dana Ruh, Nikita Zabelin, Giorgio Gigli, Tijana T, Patrick Russell, Boids, Adiel, Mašinko Silvie Loto, Blackhall & Bookless.

Sammanfattning

Exit Music Festival ska du åka till om du tycker om all slags kultur, såsom film, musik och dans och tycker om att diskutera med dina vänner om olika intressanta ämnen som berör detta eller annat i livet. Priset på biljetterna om du bara ska gå in och inte campa på plats ligger på ca 400 kronor per biljett. Om du även vill ha campingplats kostar en biljett runt 1 000 kronor. Du kommer få en garanterat härlig upplevelse på denna festival, då den är känd för sin härliga partyatmosfär och sitt blandade utbud vad det gäller musikgenrer, artister och band. Dessutom kan du passa på att besöka Sea Dance efter Exit Music Festival.