Festspelen i Salzburg


Det finns mängder av festivaler runt om i Europa. Många av dem är dedikerade till musik eller teater och vissa av dem både och. Festspelen i Salzburg är en sådan festival. Det är ett event som, vilket namnet redan avslöjar, tar plats i Salzburg varje år sedan 1920. Denna österrikiska festival är en av de absolut viktigaste kulturella eventen som äger rum i Europa.

Festivalen utvecklades ur en annan som pågått sedan 1877 – den Internationella Musikfesten i Salzburg. Traditionsenligt visas varje år samma pjäs: Jedermann (Envar på svenska) av Hugo von Hofmannsthal. Det är ett drama som har anor från 1400-talet, med en okänd upphovsperson. På festspelen i Salzburg är det dock Hofmannsthals omarbetning som sätts upp. Denna visas som invigning och sedan börjar de egentliga festspelens olika aktiviteter.

Reinhardt och Hofmannsthal

Som upphovsmän till festspelen i Salzburg brukar man se Max Reinhardt och Hugo von Hofmannsthal. Den tidigare var en österrikisk regissör som levde mellan 1873 och 1943. Han var en av de viktigaste regissörerna i Europa under sin tid och levde och verkade i Tyskland tills dess att nazisterna tog makten. De lade då beslag på hans teatrar och han flyttade till Wien.

Hugo von Hofmannsthal var en författare från Österrike som både gjorde egna verk och arbetade som dramatiker, då han omarbetade klassiska dramer från namn som Sofokles. Han ses som en del av nyromantiken och han satte sig starkt mot såväl impressionism som naturalism, som annars var starka strömningar under den tid då han levde och verkade. Utöver dessa två var också Richard Strauss med och grundade festspelen.

Festspelen under nazitiden

När nazityskland annekterade Österrike, den så kallade “Anschluss”, förändrades villkoren för festspelen i Salzburg drastiskt. Många konstnärer och artister blev utsatta för förbud och förföljdes av nazisterna, vilket gjorde att de var tvungna att gå i exil. I och med nazisternas sterila och begränsade syn på vilken konst som var godkänd blev programmet på festspelen mycket smalare under tiden för det andra världskriget.

Efter att programmet hade underkastats den nazistiska smaken förbjöds till slut festspelen helt år 1944. Det öppnades året därpå och då med ett ännu smalare utbud. Det tog ett antal år innan dess forna storhet kunde byggas upp igen, fritt från de nazistiska konnotationer som festspelen hade behäftats med under krigsåren. Idag är det åter en av de absolut viktigaste festivalerna för konst och musik i Europa.

Festspelen idag

Även idag är festspelen i Salzburg ett populärt resmål och mängder av musikälskare tar sig årligen hit för att insupa atmosfären såväl som för att se och lyssna på det bästa som klassisk musik, drama och opera har att erbjuda. Bland viktiga uppsättningar under 2000-talet kan nämnas att alla Mozarts operor satts upp under 2006, vilket är hela 22 verk – ett massivt projekt med andra ord!

Under 2010 fanns i programmet en ny opera med namnet Dionysos. Det var Wolfgang Rihm som låg bakom denna uppsättning som byggde på dikter av den tyske filosofen Friedrich Nietzsche. Uppsättningar sätts upp både utomhus, inomhus, på scener, på gatan, vid entréer till kyrkor och muséer. Allting med bakgrunden av Alperna, som vackert ramar in staden i Österrike. Det är en upplevelse på många plan.

Att besöka festspelen

Många gillar att kombinera ett besök på festspelen i Salzburg med en längre visit i staden, en tur i Alperna eller bara en lugn vistelse i Salzburg. Det är en av Österrikes mest kända resmål, inte minst på grund av filmen Sound of Music som delvis utspelar sig här och satte staden på kartan. Det är ett resmål värt att besöka i sig men varför inte göra det under festspelen?

Sammanfattning

Festspelen i Salzburg är en musik- och dramafestival med anor sedan början av 1900-talet. Varje år sätter de upp Jedermann som invigning och i övrigt en mängd andra operor, konserter och dramer. Det är ett resmål som är en årlig favorit för många svenskar och eventet ramas på ett underbart sätt in av Alperna som ligger invid Salzburg. Det är helt enkelt ett event som sätter Österrike på kartan.