Karnevalen i Venedig


Karnevalen i Venedig, eller Il Carnevale di Venezia som den egentligen heter, är en av de mest kända och populäraste karnevalerna som finns i världen. Den är även en av de viktigaste händelserna som sker i Venedig under hela året. Festivalen drar igång två veckor före askonsdag och avslutas på fettisdagen. Denna karneval är världskänd för sina fantastiska masker och kostymdräkter. Varje år lockas tusentals turister från hela världen för att ta del av deras 18 dagar långa karneval. Karnevalen har en lång historia bakom sig som sträcker sig tillbaka ända till år 1162 och det tidigaste beviset på att masker användes är ett dokument från år 1268.

Karnevalen är som sagt mest känd för sina praktfulla kläder och vackra masker. Under själva karnevalen anordnas ett flertal maskeradbaler och privata fester i många av de historiska palatsen runt om i Venedig. För att få lov att ta del av dessa festligheter måste man dels förboka och även följa deras “dress code”. Kostymer och masker går att hyra av bland annat festarrangörerna. Under festivalen kan du även ta del av ett allmänt program som är fyllt av evenemang som mer eller mindre är gratis på Venedigs gator och torg. Detta program är öppet för alla. För att känna dig som en riktig deltagare rekommenderas det att du bär både dräkt och en mask.

Äldre historia

Det sägs att karnevalen i Venedig startades då republiken Venedig vann emot Aquileias patriark, Ulrico di Treven, år 1162. För att fira denna vinst samlades folket vid ett torg vid namn San Marco och började dansa. Festivalen ska tydligen ha börjat redan på medeltiden men blev inte en officiell fest förrän slutet på 1200-talet och renässansen. Det var också vid denna tidpunkt som maskerna dök upp. Det sägs att maskerna börjades användas som ett upprorssyfte mot klasshierarkin. Under 1700-talet fick festivalen stor uppmärksamhet och popularitet då den uppmuntrade handlingsfrihet och nöje. Något senare, år 1797, blev dock festivalen totalt förbjuden av den heliga romerska kejsaren och senare kejsaren av Österrike, Francis den andre.

Modern historia

Efter en lång frånvaro kom festivalen tillbaka år 1979. Detta för att den italienska regeringen ville föra tillbaka historia och kultur till Venedig. Det bästa sättet att göra detta på var att använda sig av den traditionella karnevalen. Sedan festivalen återinfördes kommer nästan tre miljoner besökare till Venedig varje år för att besöka och delta i festivalen. Festligheterna som man kan njuta av under karnevalen har utvecklats mycket sedan den först uppkom men det centrala som firandet fortfarande är baserat på är maskerna. Ett av de största evenemangen idag på karnevalen är en tävling om vem som har den vackraste masken. Tävlingen bedöms av en panel med internationella dräkt- och modedesigners.

Masker

Maskerna har alltid varit en stor och viktig del av karnevalen i Venedig. Dessa italienska masker kan vara gjorda av porslin, läder eller av glas. Ursprungligen var maskerna gjorda efter en ganska enkel design med enkla dekorationer och de hade både en symbolisk och praktisk funktion. Idag är äkta italienska masker gjorda med applicering av gesso (guldlöv) och de är oftast handmålade. De använder sig även av naturliga fjädrar och ädelstenar till dekorationer, vilket gör att de äkta italienska maskerna är dyrare än de masker som produceras av fabriker. Dessa masker, tillsammans med de överdådiga perukerna och de praktfulla kostymerna, bidrar till den storslagna och grandiosa festivalen som karnevalen i Venedig är.

Olika slags masker

Under karnevalen i Venedig används det olika och distinkta masker, några som till och med bär speciella namn. En av de vanligaste som du kan hitta idag är en mask vid namn “bauta”. Idag är denna mask oftast helt i guld men ursprungligen var den helt vit. Denna mask ser ut som ett ansikte med hårda och groteska drag. “Bauta” har dock ingen mun men har en utstickande näsa så att bäraren ska kunna dricka och äta utan att behöva ta av den. “Bauta” bärs vanligtvis tillsammans med en trekantshatt och en mantel som antingen är svart eller röd. Låter Venedigkarnevalen som något för dig? Var ute i god tid för att skaffa biljetter!