Lavendel i Frankrike – gå på en väldoftande festival


Få saker doftar så gott som lavendel, det kan väl alla vara överens om. Det är också anledningen till att blomman är vanligt förekommande i produkter som parfym, sköljmedel och doftljus. Den blåvioletta blomman med sina silvergrå blad doftar dock inte bara gott, den är vacker att titta på också. Särskilt när den breder ut sig över fälten i Provence, en provins i sydöstra Frankrike. Från juni till augusti blommar den som mest och låter flera sinnen hos besökarna tillfredsställas. Förutom i doftprodukter används det blå guldet, som det ibland kallas, även vid matlagning, som smak till glass och för honung. Det förekommer även i viss kosmetika. Som du förstår är den vackra och väldoftande växten värd att fira, vilket också sker under flertalet festivaler i Frankrikes sydliga regioner.

Av naturliga skäl äger dessa festivaler rum under sommarmånaderna när lavendeln är som mest njutbar. På många av dessa fester kan du köpa och samla på dig lokalt producerade lavendelprodukter. Det kan till exempel vara som en liten marknad där du botaniserar bland de olika stånden och bara njuter av allt som är både ät- och drickbart samtidigt som ditt luktsinne slår bakåtvolter. Förutom lavendel på dessa festivaler och tillställningar kan du även ta del av den lokala kulturen på andra sätt. Här är det inte ovanligt att du får ta del av lokala maträtter såväl som musik och vackra hantverk. Du som älskar lavendel måste nästan göra ett besök till Provence i Frankrike för att uppleva allt det goda. I den här texten berättar vi mer om de olika festivalerna och var du finner dem.

Städer och orter som arrangerar lavendelfestivaler

Under sommaren i Provence finner du inte bara en lavendelfestival utan flera. De första brukar gå av stapeln alldeles i början på juni och de sista precis i slutet på augusti. Det innebär att du har goda chanser att ta dig hit oavsett när chefen beviljar din semester. En av de allra tidigaste arrangeras i Ferrassières på Plateau D’Albion, den första söndagen i juli. Det är en relativt lugn tillställning men som ändå har mycket att erbjuda. Vill du ta dig iväg senare kan du göra ett besök till Sault den 15:e augusti då deras festival arrangeras varje år. Den som slår på stort kan vänta ytterligare en vecka för att besöka femdagarsfestivalen i den vackra spa-staden Digne-les-Bains. Detta är en något mer livlig festival med fart och fläkt och den börjar den fjärde onsdagen i augusti.

Den mest kända lavendelfestivalen i Provence

Även om de redan nämnda festivalerna alla har mycket att erbjuda dig och dina sinnen är det lavendelfestivalen i Valensole som förmodligen är den mest kända. Den går av stapeln den tredje söndagen i juli varje år. Valensole är enastående vackert med sina vida slätter med blåviolett lavendel som ramas in av berg i bakgrunden. Det är egentligen inget som får denna festival att skilja sig nämnvärt från de andra men det är få saker i världen som kan mäta sig med en orange himmel i solnedgången i symbios med de vackra lavendelfälten. Precis som de tidigare nämnda städerna och orterna finner du även Valensole i Provence i Frankrike. Eftersom flera av festivalerna ligger relativt nära varandra både i tid och geografiskt kanske du kan besöka flera av dem.

Var ute i god tid

Vill du göra ett besök till någon av lavendelfestivalerna i Provence gör du bäst i att vara ute i god tid, det kan nämligen vara svårt att få tag i boende. Flera av städerna och orterna är relativt små, i Valensole bor det till exempel bara drygt 3 000 invånare. Även om de är vana att ta emot besökare är det många som vill göra ett besök till de sydöstliga delarna av Frankrike under sommarmånaderna. Om du inte kan åka när någon av de nämnda lavendelfestivalerna äger rum kan du trösta dig med att de förekommer många mindre marknader under sommaren. Och även om det inte är någon festival just när du är där, kommer lavendeln ändå stå i blom. Du som älskar lavendel kan varmt rekommenderas att besöka Provence under juli och augusti.