Oktoberfest


I München, som ligger i Tyskland, arrangeras varje år en traditionell festival i slutet av september och början av oktober – där av namnet Oktoberfest. Detta är en ölfestival och människor reser från världen över för att vara med på festligheterna som tar plats under denna period. Festivalen pågår under 16 dagar och är enormt välbesökt. Det hela arrangeras i stora tält som kan ta flera månader att resa. Ölen som dricks under denna festival kallas malt, vilket serveras i enliterskannor och själva ölen är bärnstensfärgad. Denna öl får endast produceras i de lokala bryggerierna i München. Kvinnor och män bär även en traditionell klädsel under festen.

Kvinnans klädsel kallas för dirndl och påminner lite om en svensk landskapsdräkt på så vis att den består av en kjol eller klänning tillsammans med en blus som oftast är vit och ett förkläde. Denna dräkt tillverkas i många olika material men det vanligaste är att den sys i lin, ull eller siden. Precis som på de svenska traditionella dräkterna knäpper man dräkten med hjälp av hyskor, hakar och blixtlås. Männens traditionella dräkt kallas för lederhosen, vilket är ett ord eller begrepp som många har hört talas om tidigare. På svenska betyder det helt enkelt läderbyxor. Lederhosen är kortbyxor med en form av hängslen till.

Oktoberfests historia

Denna festival uppstod under 1800-talet då en bayersk prins skulle gifta sig med sin prinsessa år 1810. Bröllopet firades några dagar senare genom att det anordnades en hästkapplöpning som sedan kom att bli en tradition i landet. Efter år 1819 fick staden München ta över ansvaret för hästkapplöpningen och framöver, allt eftersom åren gick, byttes hästkapplöpningen ut mot andra attraktioner såsom nöjesfält, klätterställningar och underhållning av olika slag. Själva momentet att börja ge ut gratis öl kom först mycket senare, närmare bestämt år 1880, och efter att detta infördes tog det bara några år innan öltälten blev de största attraktionerna under festivalen.

Rolig info om Oktoberfest

Oktoberfest är ett enormt arrangemang med tiotusentals människor inblandade, både gäster och arbetare, men gästerna är bra mycket fler. Det är sex stycken tyska bryggerier med sitt säte i München som sätter upp totalt 29 stycken öl- och festtält under denna period, varav 14 av dem är stora och 15 är lite mindre. Antal sittplatser på området brukar vara cirka 100 000, vilket är helt otroligt! Ibland måste man tillfälligt stänga vissa tält som har för många besökare, för att senare öppna dem igen. År 2007 hade festivalen 6,2 miljoner besökare som totalt drack 6,7 miljoner liter öl. Omsättningen för festivalen är cirka 9 miljarder kronor varje år.

Oktoberfest utanför Tyskland

Det är faktiskt inte bara i Tyskland som detta evenemang arrangeras, utan fler länder vill ha en del av kakan och arrangerar sina egna oktoberfester med detta tyska tema. De två största festivalerna som är inspirerade av den riktiga Oktoberfest arrangeras i Kanada, mer exakt i städerna Waterloo och Kitchener. Anledningen till att de är störst beror på att det bor många människor i detta område som har tyskt ursprung och de lockas varje år till festligheterna tillsammans med många andra som bor i området. Andra länder och städer som också arrangerar sina egna festivaler är till exempel Sverige, Spanien, Norge, Hongkong, Brasilien och Argentina.

Svenska Oktoberfest

I Sverige arrangeras Oktoberfest på olika platser i landet, bland annat i Uppsala, Danderyd, Skara och Lund men det förekommer på andra platser i landet också. Tanken är att det ska kännas precis som att man är på plats i München med alla tält, traditionella klädslar och annat. En stor skillnad är dock att detta vanligen arrangeras under slutet på sommaren i augusti, och inte i slutet på september och början på oktober. Man brukar även vara tvungen att boka biljetter till dessa evenemang för att kunna delta. Vill du hyra en traditionell klädsel kan du oftast göra det på festivalen, då ett krav är att alla ska klä sig som de gör i Tyskland.