Om festivalen Wacken Open Air


Wacken Open Air, W:O:A, är en festival i Tyskland, men inte vilken festival som helst utan Europas största heavy metal-festival. Namnet kommer från byn där festivalen hålls, Wacken som ligger mellan Kiel och Hamburg, alltså i norra delarna av Tyskland. Det är en festival som håller på i tre dagar i augusti och den lockar många besökare från olika delar av världen. Festivalen har arrangerats varje år sedan 1990.

Wacken Open Air bjuder varje år på stora artister inom heavy metal men även från genrer som hårdrock, power metal, death metal och symphonic metal till exempel. År 2019 hålls den trettionde Wacken Open Air-festivalen och alla 75 000 biljetter hade sålt slut redan i början av augusti 2018. Det är alltså en stor och populär festival bland så kallade metalheads. Festivalen har även en YouTube-kanal kallad Wackentv.

Mer fakta om Wacken Open Air Festival

Wacken Open Air hölls för första gången 1990 och hade då endast 800 besökare och sex lokala tyska band. Festivalens sista dag är vanligen den första söndagen i augusti och dagen efter släpps biljetterna till följande års festival. När biljetterna till 2019 års festival sålde slut var det för femtonde året i rad detta hände. Nuvarande pris för fyra dagars festival och sju dagars camping ligger på 220 euro.

Wacken Open Air festivalen är stor internationellt, cirka 30 % av besökarna de senaste åren har varit utländska. Nästan 10 % av besökarna har dessutom kommit från länder utanför Europa. Metalfans reser runt halva världen för att komma till byn mitt i ingenstans och stå framför scener placerade på ängar. År 2017 räknades det officiellt ihop att personer från över 80 olika nationaliteter besökte festivalen i den tyska lilla byn.

Heavy metals heliga ställe

Wacken Open Air-festivalen har många kära namn bland metalfans världen över och både fans och artister sägs vilja uppleva festivalen minst en gång. Wacken Open Air har kallats heavy metals Mecka och tycks heligt bland metalheadsen i världen. Det är en erfarenhet som heavy metal-älskarna inte vill missa att uppleva i livet. Besökarna kallar sig själva Wacken och de är där lika mycket för det sociala som för musiken.

Många band säger att publiken på Wacken Open Air är en av de bästa. Besökarna på W:O:A är kända för galna utseenden och självuttryck. Det finns förstås ingen klädkod på festivalen men de flesta klär sig i specifika stilar som stämmer med metalsubkulturen. Det är mycket svarta kläder, gärna t-shirts med band. Nitar och kedjor är också vanligt. Sedan ses det traditionella långa håret, piercingar och tatueringar.

Vilka är människorna på Wacken Open Air?

Som vi redan sagt är det heavy metal-fans från världen över som besöker festivalen. Många Wacken-besökare är stammisar som kommer varje, eller nästan varje år. Det finns de som gifter sig där, eller till och med firar smekmånaden på Wacken. Besökarna är som en enda stor familj fast det rör sig om över 75 000 personer. Alla är välkomna oavsett ursprung, kön och sexuell läggning.

Medelåldern på besökarna till festivalen är 27 år, de flesta är i åldersgrupperna 26-29 och över 30 år. De som håller i festivalen har beslutat att festivalen inte ska växa mer då Wacken är en liten by med endast 1 800 invånare och det blir svårt med logistiken. Det är också ur en säkerhetsaspekt då en annan tysk festival råkade ut för en hemsk katastrof med 21 dödsfall.

Hela byn deltar

När Wacken Open Air-festivalen äger rum är det som en stor helg i hela byn. De 1 800 invånarna får varje år gratis biljetter till festivalen så att byn också deltar i det roliga. Invånarna i Wacken är väldigt vänliga och hjälpsamma mot festivalbesökarna och det är en av anledningarna till festivalens popularitet. Människor åker till och med till byn bara för att titta på festivalbesökarna.

Musiken

För de som inte lyssnar på heavy metal kan det vara svårt att veta vilka banden som spelar på Wacken Open Air-festivalen är men festivalen har haft en del allmänt kända band som spelat där. Till exempel har grupper och artister som Motörhead, In Flames, Blind Guardian, Thin Lizzy, Nightwish, Scorpions, Iron Maiden, Alice Cooper, Judas Priest och Ozzy Osbourne tagit plats på scenen i den lilla tyska byn Wacken.