Pinkpop Festival – världens äldsta årliga musikfestival


Pinkpop Festival är en stor festival som hålls årligen i Nederländerna. Den grundades 1970 och har nu växt till en av de största festivalerna i världen. Enligt Guinness rekordbok är Pinkpop Festival till och med den äldsta årliga festivalen. Med sina fyra scener har idag festivalen en kapacitet på cirka 60 000 besökare per dag under en tredagars-period. Festivalen äger oftast rum från lördag till måndag under pingsthelgen. Namnet på festivalen kommer från det nederländska ordet för Pingst, “Pinksteren”. Sedan festivalen grundades har mer än 2 miljoner festivalbesökare fått ta del av Pinkpop. Över 700 framträdanden har ägt rum på festivalen, bland annat från världsartister som Marilyn Manson och Metallica.

Pinkpop Festival är otroligt populär och det gäller att vara ute i god tid för att få tag på en 3-dagarsbiljett som gäller för hela festivalen. Besökare och artister kommer från hela världen och nästan varje år växer antalet besökare. Sedan 1988 hålls festivalen i Megaland i Landgraaf, vilket är ett gigantiskt festivalområde med plats för många besökare. Festivalområdet har utmärkta förbindelser och det är lätt för besökare att ta sig dit. Det är möjligt att ta bil, även om det inte är något som uppmuntras av arrangörerna. Om man vill slippa bilköer och parkeringsavgifter är det bättre att ta abonnerade bussar, cykel, tåg eller carpooling (till exempel BlaBlaCar där man delar bil med andra).

Världsartister på Pinkpop Festival

Varje år presenterar Pinkpop Festival en imponerande line-up av världsartister som framträder på festivalens fyra olika scener. År 2018 var inget undantag när det gällde imponerande framträdanden och besökarna kunde bland annat se Bruno Mars, Foo Fighters och Pearl Jam. Listan kan göras lång över stjärnor som uppträtt på Pinkpop festival men några extra minnesvärda uppträdanden var Paul McCartney (2016), The Rolling Stones (2014), Bruce Springsteen & The E-Street Band (2009, 2012), Coldplay (2011), Marilyn Manson (2007) och Metallica (2008). Pinkpop Festival har ständigt ökat i popularitet, vilket också bidragit till att allt fler stora artister vill spela på festivalen. Pinkpops fans räknar redan ned till att artisterna för 2019 års upplaga ska presenteras.

Biljetter till Pinkpop Festival

Pinkpop Festival är en otroligt populär festival och 3-dagarspassen (så kallade weekend tickets) gäller för hela helgen och de säljer ofta slut snabbt. En biljett för hela helgen kostar 220 euro (exklusive en administrativ serviceavgift på 10 euro). Biljetter kan även köpas för enskilda dagar och kostar då 100 euro per dag (exklusive en administrativ serviceavgift på 10 euro). Enbart biljetten för hela helgen ger besökaren tillgång till festivalens campingområde. Festivalen är mycket tydlig med att det inte är möjligt att få tillträde till campingområdet med en endagarsbiljett (inte heller med en kombination av två eller tre endagarsbiljetter). Biljetter köps enklast via www.ticketmaster.nl eller via biljettkontor. Mer info om biljetter finns på festivalens hemsida.

Historia och festivalområdet

Årets Pinkpop Festival ägde rum 15-17 juni, fyra veckor efter pingsthelgen (ibland görs det undantag från traditionen) på det välkända festivalområdet Megaland i Landgraaf i Nederländerna. I år var den 49:e upplagan av festivalen, vilket var ett nytt världsrekord! Den första Pinkpop Festivalen ägde rum 18 maj 1970 i Geleen, där festivalen sedan hölls 17 år i rad. År 1987 hölls den för första (och sista) gången i Baarlo. Sedan år 1988 organiseras Pinkpop Festival på festivalområdet Megaland i Landgraaf. I år är det den 31:a gången som festivalen arrangeras här och arrangörerna har inga planer på att ändra platsen, då den rymmer många besökare och har goda förbindelser.

Förhållningsregler

Pinkpop Festival har strikta förhållningsregler för att garantera säkerheten för sina besökare, anställda och artister. Minimiålder för att besöka festivalområdet samt campingområdet är 12 år. Barn under 12 år är välkomna på området men måste ha ständig tillsyn av målsman eller annan vuxen. Besökare måste alltid ha ID (körkort, pass, internationellt ID-kort) på sig. Det är inte tillåtet för besökare att ta med sig någon mat eller dryck in på festivalområdet. Det råder strikt förbud mot narkotika och polisen kommer närvara på festivalen och kommer genomföra regelbundna kontroller. Kameror (CCTV) finns på området för att garantera besökarnas säkerhet. Mer om regler och säkerhetsföreskrifter finns på festivalens hemsida.