Ultra Europe


Ultra Europe är en elektronisk festival som går av stapeln en gång per år. Det är en del av Ultra Music Festival som har festivaler i flera världsdelar under hela året. Några av de mest kända anordnas i Miami, Brasilien och Sydafrika. Totalt arrangeras festivalen i hela 20 länder under ett år. Första gången som Ultra Europe anordnades var 2013 och platsen för festivalen var Split i Kroatien. Idag arrangeras den fortfarande i Kroatien men är utspridd över flera platser. Själva festivalen varar under tre dagar och inkluderar både en stor öppningsfest och en avslutningsfest. Den lockar till sig några av världens största DJ:s och självklart besökare från hela världen.

När den första Ultra-festivalen anordnades i semesterparadiset Split 2013 fanns två olika scener. Det fanns en större scen där de större namnen spelade och en lite mindre scen där lite mindre kända artister fick uppträda. Allting avslutades sedan med ett stort strandparty på ön Hvar. Redan första året lyckades de locka till sig många stora namn som till exempel Avicii, Armin Van Buuren och Hardwell. Under helgen besökte över 100 000 människor från hela världen festivalen och redan följande år expanderade arrangörerna och förlängde festivalen till tre dagar. Återigen var det Split som var platsen för eventet och många av artisterna som hade varit där året innan återkom för en ny spelning.

Destination Ultra

År 2015 utökades festivalen återigen till det som nu kallas Destination Ultra. Denna folkfest pågår i över en vecka på olika destinationer utspridda över Kroatien. Själva festivalen tog återigen plats i Split under juli månad och hade tre olika scener. Även detta år besökte stora namn som Martin Garrix och Alesso festivalen. Nästkommande dag anordnades en stor fest på en yacht som blivit ett återkommande inslag. Avslutningsfesten går av stapel på en ö kallad Vis med spelningar från flera kända artister. Detta är det upplägg som festivalen har följt under de senaste åren och som den ser ut att följa även 2019 när det är dags för nästa festival.

Boende under festivalen

Om du vill bo på plats under festivalen har du många olika möjligheter. Du kan till exempel bo på campingen där 4 000 människor håller till varje år. Här kan du campa tillsammans med dina vänner antingen i ett tält eller i en husvagn. Om du bor på campingen har du dessutom möjlighet att gå på den exklusiva förfesten som äger rum på stranden i närheten. Om du vill bo lite lyxigare finns det även flera hotell och lägenheter i området som går att hyra. Se bara till att vara ute i god tid, då det blir fullbokat väldigt snabbt. Du kan även bo på hostel eller hyra ett rum.

Artister

Ultra Europe lockar till sig några av de allra största inom genren EDM och det är bara Tomorrowland i Belgien som kan skryta med samma artistlista år efter år – om vi håller oss inom Europa, vill säga. Genom åren har några av våra största svenska DJ:s besökt festivalen, till exempel Steve Angello, Sebastian Ingrosso och redan nämnda Alesso och Avicii. Många av dem återkommer dessutom år efter år. Festivalen har även lockat till sig flera av de största holländska namnen som Armin Van Buuren, Hardwell, Tiesto och Martin Garrix. Det är få festivaler, åtminstone i Europa, där du har chansen att se så många stora namn under en och samma helg.

Priser och annan info

För att hålla koll på när biljetter släpps till festivalen är det bästa tipset att gå in på festivalens officiella hemsida med jämna mellanrum. Oftast släpps de första biljetterna kort efter att den förgående festivalen har avslutats i juli månad. Priserna varierar men räkna med att få betala cirka 1 500 kronor för en tre dagars-biljett. Vill du sedan ha tillägg som boende kommer du såklart behöva betala extra. Det finns även speciella VIP-biljetter för dig som vill ha en extra speciell upplevelse. Dessa kostar uppemot det dubbla och kan betalas i flera omgångar. För att hålla koll på nyheter om festivalen rekommenderar vi att du besöker deras Facebooksida.