Holi – En Annorlunda Festival

Om man inte har varit på någon festival på några år så är det lätt att fingrarna börjar klia och att man ger sig ut på jakt efter en festival som kan stilla ens begär. Detta gör att många festivalbesökare väljer att boka en biljett innan de fått ledigt från jobbet eller ens vet vilka artister det är som ska uppträda. Men likt när man spelar ut en pokerhand på ett nätcasino, som t.ex. här, så gäller det att hålla huvudet kallt och veta vad man är ute efter.

 

När man pratar om festivaler så är det många som direkt associerar detta med en musikfestival av något slag. Men om man väljer att titta bort från detta så kommer man också hitta ett stort antal av festivaler som firar en högtid på sitt eget, speciella sätt.

 

Färg, vattenpistoler och kultur

En festival som är värd att nämna, som inte har med musik att göra är festivalen Holi. Denna festivalen hålls årligen överallt i Indien och hänvisas ofta som ”färgfestivalen”. Denna festivalen handlar om att man bränner och förstör demonen Holika, vilket man möjliggör genom att visa uppskattning till guden Vishnu. Det speciella med denna högtiden är inte att man enbart ber till gudarna utan man väljer istället att visa sin uppskattning genom att kasta färg på andra människor och sprutar ned densamme med vattenpistoler. Detta är en hänvisning till guden Krishna (som är en reinkarnation av Vishnu) som älskade att spela spratt på flickorna i byn.

 

Firas över hela Indien

Det bästa med festivalen Holi är att man inte behöver ta sig till ett specifikt ställe i Indien utan denna högtiden firas överallt. Däremot ska det nämnas att det firas lite mer högljutt i de norra delarna av Indien och lite lågmäldare i de södra delarna. Detta är för att de södra delarna av Indien fokuserar mer på den religiösa delen medan de i norr väljer att satsa mer på festligheterna. Under Holi så är vem som helst välkommen att delta i firandet och man ser inte ned på västerlänningar för att de kommer och vill uppleva kulturen, utan det är istället tvärtom. Om man kommer dit och inte vet vad som gäller så kommer man att bli väl informerad och omhändertagen.

 

När är festivalen Holi?

Om man fått upp ögonen för denna festivalen så behöver man också veta när den går av stapeln. Men i med att denna festivalen firar en högtid så är den nästan aldrig under samma datum. Denna festivalen firas alltid när den första fullmånen för den tolfte månaden enligt hindukalender, som vanligtvis sammanfaller i slutet av februari eller tidigt i mars.

 

Själva festivalen firas under en natt och nästkommande heldag. På kvällen så handlar det mer om att vara tillsammans, äta och fira att våren är här medan under nästkommande dag så handlar det om att springa runt med färg och busa med allt och alla. Självklart ska man vara försiktig och inte kasta färg eller spruta vatten på alla man ser, utan man får använda sitt förnuft för att avgöra om personen vill få färg och vatten på sig eller inte.